REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 11 IM. HENRYKA SIENKIEWICZA W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM
PODSTAWA PRAWNA:
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów z 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 13, poz.133);
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r.w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołachi placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69);
- Wytyczne Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 12.08.2020 r. dla publicznych i niepublicznych szkółi placówek obowiązujące od 1 września 2020 r.
- UPRAWNIENIE DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11 oraz nauczyciele i pracownicy szkoły.
- Pracownicy szkoły mogą korzystać ze stołówki po uzyskaniu zgody Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 11, poprzedzonej analizą liczby chętnych uczniów na obiady przeprowadzonej przez kierownika świetlicy.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub których dożywianie finansuje Miejski Ośrodek Pomocy Rodziniew Piotrkowie Trybunalskim.
- ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki uczniom w formie dwudaniowego obiadu z piciem. Zdarza się, że do obiadu dołączany jest deser (np. owoc, jogurt).
- Stawka żywieniowa za jeden obiad jest podawana Zarządzeniem Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 11.
- Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, tzw. ,,wsadu do kotła”.
- Nauczyciele i pracownicy szkoły ponoszą odpłatność skalkulowaną przez księgową. Stanowi ona koszt surowców zużytych do przyrządzenia obiadu oraz koszty mediów (tj. prąd, gaz, woda) i przygotowania posiłku.
- W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności. Korzystających ze stołówki o zmianie odpłatności informuje się z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły są zobowiązani do skorzystania z obiadu w stołówce szkolnej. Nie istnieje możliwość kupowania obiadów ,,na wynos”.
- Nauczyciele i pracownicy szkoły korzystają z obiadu w wyznaczonym miejscu jadalni, spełniającym wszelkie normy sanitarno-epidemiologiczne.
Wpłaty za obiady dokonywane są na nr konta szkoły 38 1560 0013 2327 1095 7000 0001 z adnotacją ,,obiady za miesiąc (podać miesiąc) – (imięi nazwisko dziecka/pracownika).
- Uczniowie i pracownicy szkoły są zobowiązani do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca.
- Informacje o całkowitym koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z informacji wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl
- W szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych opłata może być dokonana w innym terminie niż wskazany.
- Niedokonanie wpłaty jest jednoznaczne ze wstrzymaniem wydawania obiadów uczniowi.
- Kierownik świetlicy sporządza listy imienne uczniów korzystającychz obiadów. Obiady są wydawane na podstawie potwierdzenia tożsamości ucznia przez kierownika świetlicy.
- ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wyjazdu na wycieczkę lub innych przyczyn losowych, jeśli nieobecność ucznia zgłoszono z jednodniowym wyprzedzeniem. Zwrotu dokonuje się w formie odliczenia z opłaty za następny miesiąc.
- Nieobecność musi być zgłoszona osobiście kierownikowi świetlicy lub telefonicznie na nr szkoły: (44) 732-36-68. Tylko na tej podstawie nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty za następny miesiąc.
- Odliczenie kwoty za każdy dzień nieobecności, z wyłączeniem pierwszego, następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
- Uczeń lub rodzic powinien uzgodnić z kierownikiem świetlicy wysokość kwoty za obiady uwzględniającą odliczenia z poprzedniego miesiąca.
- W czerwcu odpisów nie dokonuje się.
- Nauczyciele i pracownicy szkoły zobowiązani są do złożenia kierownikowi świetlicy deklaracji dotyczącej ilości dni, w których skorzystają z obiadów w danym miesiącu.
- Nie istnieje możliwość odliczenia kwoty za niewykorzystane obiady przez nauczyciela.
- WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są w dniach nauki szkolnej i w wyznaczonych przez Dyrektora dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, w godzinach 11.00 – 13.45.
- W stołówce wywieszony jest jadłospis na każdy tydzień zatwierdzony przez kierownika świetlicy, szefową kuchni i intendentkę.
- Uczniowie mogą zgłaszać kierownikowi świetlicy propozycje dań do jadłospisu.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywieniai kalkulacją wydatków.
VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Uczniowie przychodzą na obiad do stołówki szkolnej według harmonogramu dla poszczególnych klas, potwierdzają swoją obecność na liście.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających podczas obiadu w jadalni czuwa kierownik świetlicy.
- Każdy uczeń przed wejściem do stołówki myje lub dezynfekuje ręce.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Uczniowie są zobowiązani do zachowania dystansu społecznego w jadalni.
- Dzieci siadają przy stoliku z rówieśnikami ze swojej klasy.
- Uczniowie, którzy skończyli obiad, odnoszą własne naczynia do okienkai niezwłocznie opuszczają stołówkę.
- Pracownik obsługi po każdej grupie spożywającej obiad myje oraz dezynfekuje blaty stołów i ławeczki.
- W pomieszczeniu przed stołówką i w stołówce szkolnej obowiązuje całkowity zakaz przebywania osób postronnych.
- Uczniowie, którzy jedzą obiad, a przed lekcjami lub po ich zakończeniu przebywająw świetlicy szkolnej, pozostawiają plecaki w sali S3.
- Za pozostawione przez uczniów w plecakach pieniądze, telefony komórkowe lub inne cenne przedmioty szkoła nie odpowiada. Zaleca się wyjątkową ostrożność oraz przechowywanie pieniędzy, telefonów komórkowych i innych cennych przedmiotów przy sobie.
VII. ZASADY SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE ZABEZPIECZENIA PRACOWNIKÓW STOŁÓWKI:
- Personel kuchenny ogranicza kontakty z uczniami i nauczycielami.
- Pracownicy zachowują odległość między stanowiskami pracy min. 1,5 m lub (jeśli jest to niemożliwe) stosują środki ochrony osobistej (tj. rękawiczki, maseczki lub przyłbice).
- Personel kuchenny utrzymuje wysoką higienę stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higienę osobistą.
- Z jadalni usunięto dodatki (np. talerze, sztućce, serwetki) i wydawane są bezpośrednio przez obsługę.
- W stołówce nie stosuje się samoobsługi. Dania i produkty są podawane przez obsługę stołówki.
- Wielorazowe naczynia i sztućce są myte w zmywarce z dodatkiem detergentuw temperaturze min. 60°C lub wyparzane.
VIII. O ZMIANACH ZWIĄZANYCH Z ORGANIZACJĄ PRACY STOŁÓWKI DECYDUJE DYREKTOR SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 11 W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROCEDURA PRZYJMOWANIA UCZNIÓW NA OBIADY PŁATNE W STOŁÓWCE SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 11 W PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM
- Z obiadów płatnych w stołówce mogą korzystać wszyscy uczniowie szkoły.
- W pierwszej kolejności na obiady przyjmowani są uczniowie z kl. I-III, dzieci rodziców pracujących, rodzeństwa i dzieci w trudnej sytuacji rodzinnej.
- Przyjmowania uczniów na obiady dokonuje kierownik świetlicy na podstawie Karty zapisu na obiady. Rodzic ucznia powinien ją wypełnići złożyć do świetlicy niezwłocznie po rozpoczęciu roku szkolnego, nie później niż w pierwszym tygodniu nauki szkolnej.
W wypadku dużej liczby chętnych o zakwalifikowaniu na obiady decyduje kolejność zgłoszeń.
Druki Karty zapisu na obiady są dostępne w świetlicy szkolnej lub na stronie internetowej szkoły: www.sp11.piotrkow.pl, zakładka ,,świetlica - druki”.
4. Obiady są wydawane uczniom podczas pięciu przerw obiadowych:
Druki Karty zapisu na obiady są dostępne w świetlicy szkolnej lub na stronie internetowej szkoły: www.sp11.piotrkow.pl, zakładka ,,świetlica - druki”.
4. Obiady są wydawane uczniom podczas pięciu przerw obiadowych:
- 11.00-11.25: I a, I b, III a, III b
- 11.30-11.50: IV a, IV b, V a, V b
- 12.10-12.30: II a, II b
- 12.35-12.50: VI a, VI b, VI c, VII a
- 13.35-13.50: VII b, VII c, VII d, VIII c
5. Koszt jednego obiadu dla ucznia wynosi 4,10 zł.
Informację o koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z ogłoszeń wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl
6. Rodzice uczniów są zobowiązani są do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca na nr konta szkoły:
Informację o koszcie obiadów w poszczególnych miesiącach roku szkolnego można uzyskać od kierownika świetlicy, z ogłoszeń wywieszonych w szkole lub na stronie internetowej www.sp11.piotrkow.pl
6. Rodzice uczniów są zobowiązani są do uiszczania opłaty za obiady do 10-tego dnia każdego miesiąca na nr konta szkoły:
38 1560 0013 2327 1095 7000 0001
W załączniku znajduje się "Karta zgłoszenia na obiady".